Risico versus beloning

Het is inmiddels drie jaren geleden dat ik begon te twijfelen over mijn werk. Ik had zojuist een grote klus aangenomen. Voor deze klus werd ik dusdanig goed betaald, dat elke ondernemer dat serieus zou overwegen. Tijdens het uitvoeren, wat een aantal maanden in beslag zou nemen, had ik heel veel tijd om na te denken. Al spoedig kwam ik tot de conclusie dat dit niet de manier was waarop ik wilde werken.

Waarom heb ik ooit besloten om als fotograaf te willen werken?

blogger2Omdat ik ontwikkelen zeer belangrijk vind neem ik regelmatig deel aan trainingen, cursussen en andere ludieke projecten. Tussentijds was ik betrokken geraakt bij het filmproject ‘zonder jou geen …’ een film van Johan Kramer. Een project voor, door en over zzp-ers. Tijdens dat traject werd het mij eens en meer te duidelijk, dat mensen met passie, bereid zijn twee keer zo hard te lopen. Al wordt men maar voor de helft betaald, zolang de zzp-er maar kan doen waar hij voor kiest. De zzp-er investeert in zichzelf.

Ik ben fotograaf geworden omdat ik beeldverhalen wil maken. Iedereen is interessant en heeft een persoonlijk verhaal wat verteld moet worden. Mijn keuze is mens en passie. Een positief verhaal over mensen met een bijzonder beroep.

Het ontstaan van ‘Passie voor Illusie’.

Het plan, om een reportage te maken over mens en beroep, zat er al een tijd aan te komen. Na een brainstormsessie en zijdelingse inspiratie, ben ik tot de conclusie gekomen dat een beroep zonder opleiding bij uitstek geschikt is voor mijn beeldverhaal.

Passie voor Illusie krijgt vorm. Een beeldverhaal moet tegenstelling in zich hebben om tot kracht te komen. Voor mijn, mens en beroep, reportage ben ik op zoek gegaan naar amateurs, semi-amateurs en professionals. Mensen die werken als goochelaar/illusionist. Uiteindelijk was ik weer met fotografie bezig zoals ik dat wil.

Risico versus beloning.

De hele reportage heeft veel tijd en geld gekost maar ook onschatbaar veel terug gegeven. Ik heb mensen leren kennen die ik bewonder om hun werkhouding, persoonlijkheid en inzet. Mensen met passie en gedrevenheid tot succes, dat inspireert. Eens te meer is het cliché waarheid, als fotograaf kom je nog eens ergens. Nog nooit eerder heeft iemand zo uitgebreid een achtergrond beeldverhaal gemaakt van dit beroep. Het vertrouwen dat men mij heeft gegeven om dit werk te kunnen doen is zeer groot en bijzonder.

Ondertussen lopen er ook afspraken met uitgever, vormgever, fondsenwerving, publiciteit, planning en organisatie. Allerhande zaken die bijkomstig zijn om een fotoboek op de markt te brengen.

Investeren.

Wie gaat er ten tijden van economische terugslag een fotoboek uitbrengen? Zit men te wachten op een boek over goochelaars en illusionisten? Waarom geef je zoveel geld uit aan een project wat weinig kans van slagen heeft? Dat en nog veel meer vragen spoken door mijn gedachten.

PVI_printing14Op een gegeven moment heb ik mij blindgestaard op het voltooien van dit project. Als ik een gedegen onderzoek had uitgevoerd, was ik tot de conclusie gekomen dat er weinig vraag is naar een fotoboek over dit onderwerp. Er zijn diverse verkeerde beslissingen genomen in het hele traject.

Uiteindelijk heb ik besloten mijn mindset veranderd om te kunnen genieten van dit proces. De fouten zijn leermomenten, de uitkomst is inspiratie. De investering, die ik heb gedaan, is een investering in mijzelf. Tegen de tijd dat het boek uit kwam is de persberichtenstroom op gang gekomen. er zijn diverse publicaties gericht aan het fotoboek. In diverse print en online nieuwsmedia. Landelijke radio, 3fm en spijkers met koppen. Regionale radio, tv zenders. Daarnaast heb ik meerdere malen mijn verhaal on-stage mogen vertellen, onder meer tijdens Pecha Kucha avonden.

Conclusie

Het heeft mij weer actief gemaakt voor mijn vak waar ik grote passie voor heb. Passie voor fotografie! Elke ervaring is waardevol, ook als deze teleur stelt. Een aantal samenwerkingen heb ik verbroken en er zijn nieuwe initiatieven bij gekomen. Nieuwe samenwerking zijn ontstaan. De risico’s, die ik heb genomen, belonen mij met inzicht en ervaringen die ik niet had kunnen voorspellen. Groeien is leren en ontwikkelen, voor de rest van je leven.

Interesse in Photed? Benieuwd naar hele verhaal?
Doorverwijzingen:

Radio interview – Spijkers met Koppen
TV interview – TVL – met Jo De Rijck
fotoclub.nu  –  edwin-wiekens-passie-voor-illusie
bredavandaag.nl  –  bredase-fotograaf-duikt-wereld-van-illusie
bndestem.nl  –  bredase-fotograaf-legt-illusionisten-vast
deweekkrant.nl  –  Drunense cabaretier Emiel Lensen in ‘Passie voor Illusie’
dichtbij.nl  –  goochelaars-rob-emiel-in-boek-passie-voor-illusie
omroepwest.nl  –  vrijdag-bij-debby-en-haar-mannen
Het TV interview – met Justin Case
uitgever d’Jonge Hond
West Friesland op zondag – Marcel Kalisvaart
Publiek meenemen in bizarre wereld
3fm – bij Giel in de ochtendshow
Winfried & Angéliquè – Hoofdrol Bleiswijkers in fotoboek

Facebook IconTwitter Iconbekijk mijn LinkedIn profielbekijk mijn LinkedIn profiel